Susannes Närproducerade Lamm

Närproducerat lamm- och kalvkött

För mig är det viktigaste att djuren får ett bra liv här på gården. De föds här i paradiset och ska då heller inte behöva utsättas för stress på slutet. Därför tar jag avstånd från stora slakterier och kör dem hellre i hästsläp till ett lokalt slakteri som jag känner förtroende för och vet att allt går lugnt till. De slaktas samma morgon jag anländer med djuren och blandas inte med andra besättningar utan förblir i sin lilla grupp. En vecka senare hämtar jag köttet. Då är det styckat, vakuumförpackat och märkt.

Ni har nu möjlighet att boka er kalvlåda med leverans 9/2. Den är anatomiskt styckad med en blandning av olika detaljer som tex. ryggbiff, högrev, innerlår och färs. Köttet är benfritt förutom kalvläggen som är huvudingrediensen i den klassiska maträtten osso buco. De väger mellan 15-20 kg och kostar 229 kr/kg inklusive hemleverans inom 50 km från Ljungby.

Nästa gång det ges möjlighet att beställa lammkött blir till hösten 2024 och hur det ska styckas bestämmer ni själva. Det finns olika alternativ men det mest vanliga brukar vara att göra kotletter av hela ryggen alternativt 1/2 sadel och racks. Priset ligger på SEK 188,-/ kg och här är det slaktvikten som räknas. Ett lamm brukar väga ca. 16-25 kg. Jag ser fram emot en beställning!

Lammskinn från mina Gotlandsfår

Ett lammskinn kostar mellan 1500 – 2200 kr. beroende på locken och storleken. Jag säljer på tex. Hörda julmarknad, Lagandagen i september varje år och på Lingonrundan.

Beredning av lammskinnen

Jag saltar skinnen efter slakt och kör dem sedan till Tranås där de bereds i Tranås skinnberederi. För mig är viktigt att de bereds i Sverige även om själva beredningen är dyrare. Själva processen brukar ta ganska lång tid så jag brukar försöka ligga ett år före. Skinnen är tvättbara. Det är roligt att alltid ha ett litet förråd av lammskinn, om någon kommer förbi på gården och vill köpa ett skinn.

Om ni vill att jag messar bilder på de olika skinnen så går det bra och ni kan betala via swish så kan jag också leverera skinnet om det inte är för långt bort.

Kommande marknader:

Hörda Julmarknad November 2024.


Lammskinn och lammkött från närproducerade djur

För beredningen av skinnen anlitar jag Tranås Skinnberederi på grund av deras långa erfarenhet och gedigna kunskap. Skinnberedning och garvning kräver skicklighet, aktsamhet och känsla för materialet och det tycker jag de visar att de har.

Vid slakten anlitar jag Sjunkaröd Skånska Kött & Vilt för jag känner förtroende för dem och kunderna är nöjda med köttet och att få det levererat vakuumförpackat och märkt. Sjunkaröd ställer höga krav på etik och kvalitet i allt från hantering av djuren till den färdiga produkten. En bra uppfödning av djuren, lugn och värdig hantering och en stressfri slakt är viktiga punkter därmed ett naturligt val för dig som är medveten.