Om Lilla Huset i Småland

Hur började jag med uthyrning av stugor

I oktober 1999 återvände jag till Sverige efter att ha bott och arbetat på svenska företag i Tyskland under 12 års tid. Affärsidén att starta en stugförmedling kom under en semester i en stuga i Linneryd, Småland. Jag började hyra ut två stugor: en i Linneryd och en i Stockholms skärgård.

Med tiden utvecklade jag “Lilla Huset i Småland” och förmedlade som mest 75 stugor under en period av 12 år. Efter att ha ägnat mig åt stugförmedling under en längre tid beslutade jag 2012 att överlåta verksamheten till Novasol. Jag fortsatte att arbeta med dem fram till 2021, varefter jag inledde ett samarbete med StayNordic. Nu har jag bestämt mig att från februari 2024 starta i egen regi igen. Så välkomna att kontakta mig önskar Susanne Pilarp.


Närproducerade lamm och fjällnära kor

Lilla Huset i Småland

Mimmi, en västgötaspets, min trogna följeslagare, ligger framför dörren på Lilla Huset i Småland. Det lilla huset är faktiskt beläget i byn Sjuhult vid sjön Rymmen, en väldigt vacker by utanför Alvesta. Här får ni passa på att besöka Högakull Naturreservat som är en fantastisk upplevelse.

När jag startade min uthyrning 2000 var denna lilla stuga med i utbudet så därav kom namnet Lilla Huset i Småland.

De flesta stugorna jag förmedlade då och fortfarande idag är i Ljungby kommun då jag bor här och har här störst kontaktnät. Men jag har även stugor i hela Kronobergs- och Jönköpings län. Tillsammans med bland annat Ljungby turistbyrå marknadsförde vi Ljungby och Lilla Husets stugor på olika mässor i Tyskland och Danmark. På den tiden och än idag är Ljungby nog den största metropolen där det finns mest tyska turister. Lugnet, naturen och alla sjöar lockar tyskarna.


Fjällnära kor, lammskinn, lamm- och kalvlådor

Jag brinner för djur och natur och på gården betar Gotlandsfår. Min dröm hade alltid varit att skaffa fjällkor så 2016 köpte jag mina två första kvigor, den ena dräktig. Jag valde då fjällnära där jag är med och bevarar den fjällnära boskapen i en livskraftig levande genbank.

Fjällnära, är en benämning på den mest oförädlade delen av fjällrasen som bevaras i genbank av Föreningen Äldre Boskap. Föreningen är en ideell förening som arbetar för att bevara/skydda den fjällnära boskapen som oförädlad lantraser. Dessa djur härstammar från Lillhärjåbygget, Klövsjö, Biellojaure och Fatmomakke.

Våren 2023 föddes 14 lamm och ko besättningen har vuxit till 8 kor och våren 2023 blev det 7 kalvar. Dessa kalvar säljer jag till liv på hösten när de är fyllda 6 månader. Ibland är det svårt att få alla tjurkalvar sålda, då säljer jag istället kalvlådor för dem som är intresserade av kalvkött. Alla djur har genbanksintyg där man intygar att de uppfyller genbankens härstamningskrav och är införda i genbanksregistret.

“De första fjällnära korna på Skånes Djurpark är mina fjällnära som jag sålde till djurparken 2021”.

Lite bilder från gården