Bästa Fiskesjöarna i Småland

Susanne Pilarp

Småland, beläget i södra Sverige, är känt för sin naturskönhet och rika fiskevatten. Regionen erbjuder en mängd olika fiskemöjligheter, vilket gör det till ett populärt resmål för både nybörjare och erfarna sportfiskare.

Varför Småland är ett utmärkt fiskeområde

Småland erbjuder en unik mångfald när det kommer till fiskemöjligheter. Regionen är hem till en mängd olika sjöar och vattendrag, alla med enastående artrikedom och välmående fiskebestånd. Oavsett om du är ute efter att fånga gädda, abborre, gös eller någon annan art, finns det en plats för dig i Småland.

Fiskecampingplatser i Småland

För att göra din fiskeupplevelse ännu bättre, finns det flera fiskecampingplatser i Småland som erbjuder bekvämt boende och tillgång till utmärkta fiskevatten.

Getnö Lake Åsnen Resort

Getnö Lake Åsnen Resort ligger i hjärtat av den fiskrika sjön Åsnen, alldeles intill den blivande nationalparken. Här har många rekordgäddor dragits upp och Getnö är känt för sin goda tillgång på denna fisk. Nattfiske på gös är en spännande, guidad tur. Här finns allt fiskaren behöver och erfarna fiskeguider kan bokas. En fiskeskola för barn är särskilt uppskattad sommartid. Du bor i stugor eller på naturcampingen intill sjön.

Ödevata Fiskecamp

Ödevata Fiskecamp erbjuder naturliga insjöar för både nybörjare och proffs. Tack vare flera sjöar att välja mellan finns det något som passar alla, från barnfamiljer till den rutinerade sportfiskaren.

Sandviks Fiskecamp

På Sandviks Fiskecamp finns utöver fantastiskt fiske i sjön Rusken också logi och en rad olika aktiviteter. Sjön Rusken är näringsrik, variationsrik och klassad som en av Sveriges bästa gössjöar. Här finns även bland annat gädda, abborre, braxen, lake och ål. 5 km från Rusken ligger Kalvsjön, en put-and-take-sjö med öring och regnbåge.

Paradis Fiskecamp

Med stugor i alla storlekar passar Paradis Fiskecamp bra för både familj, fest eller konferens. Kräftfiske, vanligt fiske, möjligheter till sol och bad, golf, bastubad eller svampplockning i omgivningarna är några av de aktiviteter som erbjuds.

Smålandsfiskarnas Fiskecamp

Cirka 2,5 mil utanför Vetlanda ligger Smålandsfiskarna, djupt inne i de småländska skogarna. Här upplever du ett fiske av hög kvalité. Öring och regnbåge är de vanligaste arterna. Platsen ligger långt från fart och fläkt, och erbjuder dig en harmonisk upplevelse på sjön.

Fiskarter att fånga i Småland

Småland är hem till en mängd olika fiskarter, vilket gör det till ett utmärkt val för alla typer av fiskare.

Vanligt förekommande fiskar

De vanligaste fiskarterna i Småland inkluderar gädda, abborre, gärs, mört, braxen och harr.

Relativt ovanliga fiskar

Sarv, siklöja, gräskarp, öring, regnbåge, gös och sutare är relativt ovanliga, men kan fortfarande fångas i Smålands vatten.

Mycket ovanliga fiskar

Lake och löja är mycket ovanliga, men det är fortfarande möjligt att fånga dem om du har tur och tålamod.

Fiskekort i Småland

För att fiska i Småland behöver du ett fiskekort. De kostar i regel från 40 till 160 kronor dagligen, och det är dyrare att fiska i vatten där odlad fisk finns. I vissa fall kan ungdomar fiska kostnadsfritt tillsammans med en vuxen som har köpt ett fiskekort.

Vinterfiske i Småland

För de som gillar att fiska under vintermånaderna rekommenderas Vättern, nära Jönköping. På vintern rör sig ofta lax, öring och röding ytligt samt nära land, så med ett smalt skeddrag eller en kustwobbler kan du få rikligt med fisk. Du kan även flugfiska samt meta i Vättern samt mindre sjöar som Flåren och Furen under vintermånaderna.

Slutsats

Oavsett om du är en erfaren sportfiskare eller en nybörjare, erbjuder Småland en mängd olika fiskemöjligheter som passar alla. Med dess rika fiskevatten, olika fiskarter och utmärkta fiskecampingplatser, är Småland det perfekta resmålet för alla som älskar fiske.

Vanliga frågor och svar

 1. Vilka är de bästa fiskeplatserna i Småland?
  • Några av de bästa fiskeplatserna i Småland inkluderar Getnö Lake Åsnen Resort, Ödevata Fiskecamp, Sandviks Fiskecamp, Paradis Fiskecamp, Smålandsfiskarnas Fiskecamp.
 2. Vilka fiskarter kan man fånga i Småland?
  • I Småland kan du fånga en mängd olika fiskarter, inklusive gädda, abborre, gärs, mört, braxen, harr, sarv, siklöja, gräskarp, öring, regnbåge, gös, sutare, lake och löja.
 3. Behöver man ett fiskekort för att fiska i Småland?
  • Ja, du behöver ett fiskekort för att fiska i Småland. Kostnaden för ett fiskekort varierar från 40 till 160 kronor per dag.
 4. Är det möjligt att fiska under vintermånaderna i Småland?
  • Ja, det är möjligt att fiska under vintermånaderna i Småland. Ett populärt ställe för vinterfiske är Vättern, nära Jönköping men även småsjöarna Flåren och Furen är härliga sjöar för isfiske.
 5. Vilka aktiviteter erbjuds på fiskecampingplatserna i Småland?
  • Förutom fiske erbjuder fiskecampingplatserna i Småland en rad olika aktiviteter, inklusive paddling, cykling, vandring, djurskådning, sol och bad, golf, bastubad och svampplockning.

SUSANNE pILARP

Jag har jobbat med uthyrning av stugor i Småland sedan 2000 och känner till området och de flesta sjöar framförallt i Kronoberg- och Jönköpings län.

Lämna en kommentar